Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nowe Sterowniki Nvidia/AMD (ATI)

Nowe Sterowniki Nvidia/AMD (ATI) 01/20/2011 12:55 #1

• DeTon
  • Global Mod
  • CONFIDENTIAL
  • Pukty: 34
W tym temacie będę wszystkim ogłaszać nowe wersje sterowników Nvidia i AMD (Ati), na podstawie subskrypcji z maila, tylko wersje WHQL, bo bety lubią sprawiać problemy. Wymieniajcie się swoimi spostrzeżeniami na temat wydajności w Modern Warfare 2 i Black Ops, zgłaszajcie crashe przy określonych sterownikach (tylko podawać pełną specyfikacje komputera) itd. W obu firmach sterowniki dla x86 i x64 pojawiają się równocześnie.
Pamiętajmy aby na bieżąco aktualizować sterowniki do karty graficznej, muzycznej, DirectX, bo rozwiązuje to często wiele problemów z grą, likwiduje błędy, zwiększa wydajność, poprawia stabilność.

Aplikacja pobierająca najnowsze biblioteki DirectX
www.microsoft.com/downloads/details.aspx...3&displayLang=pl

NVIDIA
Na dzień dzisiejszy certyfikowane, stabilne sterowniki to 275.33
Niedawno NVIDIA udostępniła certyfikowane sterowniki graficzne ForceWare 280.26 WHQL które okazały się wadliwe. Po ich instalacji zachodzi zauważalny wzrost temperatury pracy karty graficznej oraz bardzo częste zmiany szybkości pracy wentylatorów w systemie chłodzenia. Deweloperzy zalecają wstrzymanie się z instalacją tych sterowników.

Download:
http://www.nvidia.pl/Download/Find.aspx?lang=pl
Nowości w wersji
:pinch: Uwaga: Spoiler!

AMD (ATI)
Na dzień dzisiejszy najnowsze certyfikowane sterowniki to 11.8
Download:

Nowości w wersji

AMD Dual Core Optimizer
support.amd.com/us/Pages/dynamicDetails....emID=153&lang=us
Każdy kto posiada AMD Athlon X2 (ta pierwsza generacja. AMD Athlon II X2 juz nie wymaga tego) powinien to mieć, gdyż bez tego występują problemy w grach i aplikacjach.
Samo AMD to zrobiło i zaleca instalacje.
Komparator GPU tez może sie przydać www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html

AMD Fusion for Gaming - narzędzie do optymalizacji pracy naszej karty graficznej. Warunek korzystania z dobrodziejstw tej aplikacji jest jeden. Mianowicie musimy posiadać na pokładzie naszego PC tandem składający się z procesora oraz karty graficznej od AMD. Programiszcze daje nam dodatkowo możliwość zoptymalizowania pracy systemu poprzez wyłączenie na czas grania wszelkich zbędnych procesów i usług Windowsa. Mamy do wyboru szereg gotowych schematów przygotowanych przez twórców programu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby je dowolnie modyfikować na własne potrzeby.
Uwaga!!! - aplikacja potrafi wyłączyć program antywirusowy, który pracuje w tle. Jednak jeśli dodamy proces antywirusa do wyjątków w Fusion, będziemy mieć zabezpieczony system przez cały czas działania aplikacji.
_______________________________________________________________________________________

Niepokojąca informacja dla posiadaczy procesorów z rodziny Core 2 Duo, Pentium oraz Core i3/i5 (i5 serii 600) pierwszej generacji, okazało się bowiem, że karty Nvidia powodują bardzo duży narzut sterownika na procesor dwurdzeniowy, co oznacza dużo mniejszą wydajność w wielu grach. W niektórych wypadkach różnice sięgają 100% Osobom z prockiem Intela i grafiką Nvidia korzystającym z Visty/7 zaleca się przejście na XP, albo przynajmniej sprawdzić jak sytuacja ma się dokładnie w naszym przypadku. Ostatecznie różnie może się okazać, bo sam jestem w tym samym przypadku, tylko że zauważyłem większą wydajność w niektórych grach na 7. Na pewno zyskamy po przejściu na XP w przypadku grania w Black Ops, bo tutaj mamy wiele potwierdzonych sygnałów, że gra działa gorzej na 7. Nie stracimy przy tym nic na grafice, bo BO nie wykorzystuje DX10 lub 11.
Niezależnie od tego jak szybki 2-rdzeniowy procesor masz, to może się okazać, że zakup teoretycznie nawet słabszego Radeona będzie lepszym wyborem, niż któregokolwiek GeForce-a!

Polecam dokładnie zapoznać się z artykułem na Nvision [klik]
_______________________________________________________________________________________

Pojawił się Service Pack 1 dla Windows 7. Pamiętajmy zawsze o instalacji najnowszych service Pack'ów do każdego posiadanego systemu. To również może poprawiać wydajność w grze, a w niektórych, dany Service Pack jest wręcz wymagany do jej prawidłowego działania.
Najnowsze to:
XP - Service Pack 3
Vista - Service Pack 2
7 - Service Pack 1 - [klik] To obraz ISO zawierający wersje x86 i x64. Jeżeli mamy możliwość, zalecane jest pobranie SP1 przez Windows Update, bo pobiera jedną wersję (x86 lub x64) i tylko konieczne pliki, uzupełniając już wcześniej pobrane przez nas aktualizacje.
Zmiany w 7 SP1:

dead for cheaters, glock18, gl, ls, marty
Ostatnio zmieniany: 08/22/2011 12:04 przez DeTon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Martum, makswojcik

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 13:05 #2

• Tango
  • Pułkownik
  • Ghostolog
  • Pukty: 94
To żeś teraz dobrze zrobił .
Świetny pomysł, będę śledził...

Wybaczcie nieaktywność, absolutny brak czasu...
Za tę wiadomość podziękował(a): makswojcik

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 13:08 #3

• Martum
  • Generał broni
  • Jestem ALFA I ROMEA
  • Pukty: 121
Co tu dużo pisać

Najnowsze 266.58 razem z GTX460 działają bez problemu.
Black ops jak hulał tak dalej hula sobie. Przyrost wydajności praktycznie zerowy

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 13:09 #4

• Markutez
  • Major
  • Mowa jest srebrem, a milczenie owiec...
  • Pukty: 24
Właściciele kart od AMD czują się dyskryminowani w tym momencie

(Phenom II Quad-Core 945 + Noctua NH-D14; Gigabyte GA-MA790XT-UD4P; Sapphire Radeon HD 5870 1GB; Patriot DDR3 8GB 1333MHz; SB X-Fi Xtreme Gamer; Windows 7 64-bit)

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 13:12 #5

• DeTon
  • Global Mod
  • CONFIDENTIAL
Jak ktoś może się czymś podobnym zająć z AMD (Ati) to poprawię i będziemy umieszczać wspólnie.
Ale to musi być ktoś kto ma taką subskrypcje i wie że mu przychodzi, i nie opuści forum za szybko, żeby to było robione cały czas.

Ostatnio zmieniany: 01/20/2011 13:14 przez DeTon.

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 14:38 #6

• Freefallin
  • Szeregowy
  • Pukty: 15
Do AMD nie trzeba ... :] STEAM sam sprawdza czy stery AMD są aktualne, wystarczy zaznaczyć w opcjach żeby aktualizował.

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 14:44 #7

• Markutez
  • Major
//Up
No niby tak ale wg mnie bardziej tu chodzi o informacje związane z poprawą wydajności w konkretnych tytułach, itp.
Poza tym nie wiem czy takie instalowanie sterowników przez Steam jest w 100% bezpieczne i nie spowoduje jakiś konfliktów z tymi wcześniej zainstalowanymi.

(Phenom II Quad-Core 945 + Noctua NH-D14; Gigabyte GA-MA790XT-UD4P; Sapphire Radeon HD 5870 1GB; Patriot DDR3 8GB 1333MHz; SB X-Fi Xtreme Gamer; Windows 7 64-bit)
Ostatnio zmieniany: 01/20/2011 14:48 przez Markutez.

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 14:46 #8

• Tango
  • Pułkownik
  • Ghostolog
  • Pukty: 94
@Freefallin
Do Nvidii też sprawdza, ale nie o to tu chodzi ...

Wybaczcie nieaktywność, absolutny brak czasu...

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 15:02 #9

• Freefallin
  • Szeregowy
  • Pukty: 15
Ok, myślalem że o to osobiście ściagam stery albo przez oficjalną strone amd lub też steam. Jak do tej pory nie miałem problemu po tych ze steam a to chyba dlatego że to jest tylko download via steam a reszta odbywa sie tak samo( zawsze zanim zainstaluje nowe dokładnie sprzątam stare )
edit
Z tym że jeśli juz mówimy o danych wersjach sterowników to do używanych przeze mnie hd 5770 w crossfire, w przed ostatnich sterownikach miałem dziwny problem tzn. kolor szary przybrał barwe szaro-różową ;] co widomo było nie do przyjęcia najnowsze stery już czegoś takiego nie robiły. A jęsli mówimy o wydajności BO to sterowniki do karty nie miały żadnego znaczenia , jedynie patch'e do samej gry polepszyły wydajność ( teraz juz jest płynnie - bynajmniej na zagranicznych serwerach, na polskich cześciej zdażają się lagi).
///Deton: Edytuj Posty!
Ostatnio zmieniany: 01/20/2011 17:24 przez DeTon.

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 15:12 #10

• Markutez
  • Major
//Up
Edytuj posty bo mody się do ciebie przyczepią.

Co do ściągania sterowników przez Steam, to pewnie nie ściąga on hotfixów. Jak wiadomo tradycją już AMD jest wydawanie fixów swoich wszystkich najnowszych sterowników, które mogą na przykład poprawić błąd z różowo-szarym kolorem Ja propaguję jednak tradycyjną metodę aktualizacji.

Ostatnio zmieniany: 01/20/2011 15:13 przez Markutez.

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/20/2011 17:07 #11

• J!g5aw
  • Administrator
  • INQUISITIO
  • Pukty: 66
Temat jest o Nvidii czy o ATI?
Proponuje trzymać się tematu.
Pomogłem, podziękuj - Admin też człowiek ;]

Dropbox - wirtualny dysk o poj. 2GB db.tt/5ezAzN1 + 250MB więcej dla Ciebie i dla mnie za skorzystanie z linka.

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia 01/25/2011 14:10 #12

• DeTon
  • Global Mod
  • CONFIDENTIAL
Dzięki Markutezowi poszerzam temat o sterowniki AMD (Ati) tak aby nikt nie czuł się dyskryminowany. Ja zajmuje się Nvidią, on AMD, ale jak ktoś ma jeszcze subskrypcje na jednego z producentów to pisać na PW, przydadzą się jeszcze ze dwie osoby.

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia/AMD (Ati) 01/28/2011 17:12 #13

• DeTon
  • Global Mod
  • CONFIDENTIAL
Edycja 1szego posta. Nowa wersja AMD. By Markutez.

Za tę wiadomość podziękował(a): Markutez

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia/AMD (Ati) 02/14/2011 21:22 #14

• Krwotocz
  • Sierżant
  • Pukty: 33
ATI 10.2 (nie jestem pewien) czasem się bugował i miałem 20 fps, pomagał tylko reset.

Odp: Nowe Sterowniki Nvidia/AMD (Ati) 02/16/2011 19:29 #15

• DeTon
  • Global Mod
  • CONFIDENTIAL
Edycja 1-szego posta by Markutez dla sterowników AMD.

Moderatorzy: Postman, J!g5aw, Irek, Modzian, Err0r
Wygenerowano w 1.72 sekundy

Na forum

Więcej postów »

Komentarze

Więcej postów »

Najwięcej podziękowań

Najwięcej Podziękowań
Martum 100
Grrrr 65
bioshock 56
J!g5aw 50
Deagle 48

Urodziny

Jutro urodziny będzie obchodzić PROkurator . Nie zapomnij o zyczeniach!

Jutro urodziny będzie obchodzić Szamar . Nie zapomnij o zyczeniach!

martut będzie obchodzić urodziny za 2 dni!

M@rt3n$ będzie obchodzić urodziny za 5 dni!

TrenejQ będzie obchodzić urodziny za 6 dni!