Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit

Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 19:54 #1

• Jankess.
  • Kapral
  • Jeśli piszesz, pisz to z głową...
Włąśnie dzsiaj w Biurze Bezpieczeństwa Narodowego odbywa się referendum w sprawie " czy w Polsce ma powstać Elektrownia Atomowa czy nie "

Ja osobiście uważąm że nie, i znając już część wyników referendum sądze że tak też będzie.

w 2020 roku w Polsce gdzieś na Śląsku, miałą powstać Polska elektrownia atomowa, wszystko super, były już plany, szykowano budżet na takie inwestycje ale Japońska Fukushima 1 i 2 stanowczo powiedziały nie polskiemu planowi.

Nawet wypowiedzi zwolennika i przeciwnika w Kropoce nad i, uświadomiły ludzią, nie tylko to że łatwo jest w dyskusji, zapomnieć o języku, ale także, że jest ogromne ryzyko, patrzcie np. na Czarnobyl, narazie Fukushima nie ma Porównania, bo Japońska technologia jest znacznie lepsza, od Radzieckiej, ale my mielibyśmy tą elektrownie, właśnie w takim starym Radzieckim stylu, bo budżet za mały.

I jak by się stało to co w Czarnobylu, to daj boże łaskie, a Polacy w Energetyce Atomowej nie najlepsi, to strach się bać.

Ale plusy są takie że rachunki za prąd nie były by liczone w takich grubych stekach, i to też duży plus.

No ale więcej minusów niż plusów.

A co wy o tym myślicie ?

///DeTon: Pamiętaj o zakazie zakładania nowych tematów przez najbliższe dwa miesiące.
Życie jest jak papier toaletowy, podcierasz sobie nim ciągle du**, a tu patrzysz i już go nie masz...

Jeśli pomogłem bądź tak miły i wciśnij DZIĘKUJE!
Ostatnio zmieniany: 24/03/2011 20:41 przez DeTon.

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 20:45 #2

• misiek1784
  • Specjalista
  • Punkty: 1
ale my mielibyśmy tą elektrownie, właśnie w takim starym Radzieckim stylu, bo budżet za mały.

Skąd masz takie info??

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 20:53 #3

• Krwotocz
  • Kapral
  • Punkty: 29
Elektrowni w "starym stylu" nie mogą być jużbuduowane, a od lat 70 nie ma praktycznie żadnych znaczących zmian w tej dziedzinie.

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 20:55 #4

• bioshock
  • Generał brygady
  • History is building by a victours!
  • Punkty: 86
Przydała by się nam taka elektrownia, prąd by był o wiele takńszy i by było go więcej, nie zanieczyszczało by to tak powietrza u nas elektrownia by nie wybuchła chyba że by ktoś ją wysadził bo u nas nie ma takich kataklizmów jak trzęsienia czy tsunami. Od czerwca mają wzowić budowę, 5 lat i będziemi ją mieli , bo przecież juz wcześniej próbowali ja zbudować postawili nawet kominy ale ludzie protestowali banda debili i ni ma.

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 20:59 #5

• Martum
  • Generał brygady
  • Jestem ALFA I ROMEA
  • Punkty: 44
Ludzie sie boja ,a tym czasem takie elektrownie są bezpiecznie i nie awaryjne ,a dodatkowo bardzo opłacalne. Mimo to bałbym sie mieszkać obok.

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:01 #6

• Kin333
  • Sierżant
  • Po prostu Kin.
  • Punkty: 20
A teraz spojrzcie na reszte Europy. Jestesmy otoczeni przez elektrownie jadrowe.
A, ze tsunami rozwalilo Fuskushime - bywa. Takie maja polozenie, takie ich kataklizmy spotykaja.

Atomowe elektrownie zapewne beda powstaly w coraz to wiekszych ilosciach. Bardziej ekologiczne, wytwarzaja wieksze ilosci pradu.

Wiec czemu nie? Polska ma sie zatrzymac w rozwoju w stosunku do innych?

//edit
O prosze
www.geoland.pl/dodatki/energia_lvi/elektrownie.jpg
Jupikajej madafaka <3
Ostatnio zmieniany: 24/03/2011 21:11 przez Kin333.

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:05 #7

• misiek1784
  • Specjalista
Przydała by się nam taka elektrownia, prąd by był o wiele takńszy i by było go więcej,

A to teraz jest go mniej?? Co z tego ze koszty produkcji takiego prądu będą mniejsze jak nasz kochany rząd doliczy swoje podatki od podatków i cena będzie taka sam jak jest teraz...

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:10 #8

• bioshock
  • Generał brygady
Od Czerwca tego rok mają znowić budowę elektrowni atomowej, na 100% powstanie, i dobrze przynajmniej powietrze będzie czystsze i będziemy miej bulić za prąd.

Ostatnio zmieniany: 24/03/2011 21:11 przez bioshock.

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:17 #9

• Infernal
  • Szeregowy
  • Mózg - tyle wymagam od rozmówcy
  • Punkty: 35
Oczywiście że jestem za. Polska to obecnie jeden wielki palacz, który jedzie non-stop na węglu, który syfi aż miło. Nie zapominajmy też, że nawet my węgla nie będziemy mogli kopać w nieskończoność, ciekawe co zrobimy z tymi elektrowniami, gdy nie będzie czym palić. Wrzucić przeciwników energii atomowej do pieca? Też na długo nie wystarczy.

patrzcie np. na Czarnobyl, narazie Fukushima nie ma Porównania, bo Japońska technologia jest znacznie lepsza, od Radzieckiej, ale my mielibyśmy tą elektrownie, właśnie w takim starym Radzieckim stylu, bo budżet za mały.

Co Ty pleciesz? Po Czarnobylu całkowicie zmieniono zabezpieczenia w celu uniknięcia drugiej takiej katastrofy, a reaktory takie jak w Czarnobylu przestały być budowane, a stare ulepszone ze względu na mniejszą w stosunku do innych stabilność. Do tego Rosja nam owej elektrowni budować nie będzie, a już na pewno nie ZSRR (rozpadło się chyba, nie?).

I jak by się stało to co w Czarnobylu, to daj boże łaskie, a Polacy w Energetyce Atomowej nie najlepsi, to strach się bać.

Tak, bo do takiej roboty zatrudnia się ludzi po gimnazjum. W takich elektrowniach zawsze pracuje najbardziej wykwalifikowany personel. W ogóle jak możesz twierdzić jacy są Polacy w tej dziedzinie? O ile się nie mylę dopiero będziemy elektrownię budować.

Wszystkie te "nie" wobec elektrowni jądrowej wynikają tylko z niewiedzy, strachu i dezinformowania tych eko-ćwoków typu Greenpeace. Elektrownia jądrowa nie emituje nic poza parą wodną. Jedyny problem to składowanie materiałów radioaktywnych, lecz raczej w ciągu następnych lat na pewno coś wymyślą. Na pewno jednak to mniejszy problem niż wykopywanie i przewóz setek ton węgla. Wszyscy teraz będą truć o Japonii zaraz po Czarnobylu. Japonia ma takie położenie, że trzęsienia ziemi to nic dziwnego (nachodzenie na siebie płyt tektonicznych). W Polsce nie masz katastrof naturalnych. Do tego nie zapominajmy, że jesteśmy otoczeni przez elektrownie, więc czy wybuchnie u nas czy w Niemczech nie robi praktycznej różnicy. No i oczywiście wiadoma korzyść, czyli tańszy prąd.
Siedem grzechów społecznych: polityka bez zasad, bogactwo bez pracy, przyjemność bez sumienia, wiedza bez osobowości, handel bez moralności, nauka bez człowieczeństwa i wiara bez poświęcenia. - Mohandas Karamchand Gandhi
Ostatnio zmieniany: 24/03/2011 21:18 przez Infernal.

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:23 #10

• Deagle
  • Generał brygady
  • Punkty: 90
Tak się boimy tej katastrofy,tak nie chcemy a pewnie mało z was wie,że na terenie naszego kraju jest i tak wybudowany,i działający (!) kompleks atomowy.Co prawda Reaktor Maria to obiekt testowy,i z Siłownią Atomową niema w prawdzie nic wspólnego to iż nie zmienia to faktu że jest zadbany i funkcjonuje w stanie idealnym.Myślę że nasz kraj musi się rozwijać,a budowa takiego obiektu na pewno była by korzystna...zawsze jednak istnieje możliwość jakiegoś wypadku...jednakże gdyby owy reaktor miał być zbudowany,to NA PEWNO wg. dzisiejszych standardów a nie wg. tych ,,radzieckich".

Wracając do Fukushimy,to ja niemam pojęcia co ona ma wspólnego z nami,skoro do jej uszkodzenia doszło poprzez trzęsienie ziemi/tsunami.Środowisko w którym my żyjemy,nie jest zagrożone na trzęsienie nawet takiej skali do której przygotowane są właśnie te reaktory...jednak jak wybudują ten reaktor na terenach zagrożonych powodzią to ja się na stałe wyprowadzam.Koniec kropka.

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:23 #11

• Krwotocz
  • Kapral
Prąd z elektrowni węglowej to zazwyczaj 60 a nawet 70 groszy, z atomowej od 15 do 30 to są naprawdę grosze (bo to są grosze xD).

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:24 #12

• jaby
  • Kapral
  • canadian.
  • Punkty: 24
Dajcie spokój, przygotować w szafie zestaw małego stalkera i mogą budować ile chcą - tak czy siak jestem za budową, może dlatego że urodziłem się 86'tego i czuję niewidzialną wieź między elektrowniami jądrowymi a mną

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:29 #13

• Krwotocz
  • Kapral
Budową pierwszej elektrowni jądrowej w naszym kraju ma się zająć Polska Grupa Energetyczna wraz z partnerami. PGE ma czas do końca 2013 roku na wybór ostatecznej lokalizacji elektrowni.

Także spokojnie, na pewno nie będzie to depresja na żuławach Szkoda, bo gdyby zaczęli już teraz budować to prędzej by skończyli :/

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 21:39 #14

• misiek1784
  • Specjalista
Od razu mówię że nie jestem przeciwny elektrowni atomowej w Polsce...

Prąd z elektrowni węglowej to zazwyczaj 60 a nawet 70 groszy, z atomowej od 15 do 30 to są naprawdę grosze (bo to są grosze xD).

Jak już wcześniej wspomniałem koszty produkcji takiej energii a cena jaką będzie płacił zwykły śmiertelnik za jej używanie to 2 różne światy. Prosty przykład: ceny paliwa oraz cukru i wpływ naszej władzy na ich aktualne ceny...

Odp: Elektrownia Atomowa w Polsce, Prawda i Mit 24/03/2011 23:13 #15

• bioshock
  • Generał brygady
[quote="Krwotocz" post=58825]

Także spokojnie, na pewno nie będzie to depresja na żuławach Szkoda, bo gdyby zaczęli już teraz budować to prędzej by skończyli :/

Przecież pisałem że mają wznowić budowę elektrowni atomowej w czerwcu w tym roku, elektrownia ma powstać w Żarnowcu, budowę rozpoczęto wcześniej ale zatrzymano z powodu strajków a teraz maja ja wznowić.

• Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Postman, J!g5aw, DeTon, qwercik
Wygenerowano w 0.38 sekundy

ActionGames.pl

• Dead Island - wyspa pełna słońca i zombie
  • Co znajdziemy w limitowanej edycji Wiedźmina 2?
  • Wymagania Wiedźmina 2: Zabójcy Królów
  • HomeFront dobiło do miliona sprzedanych kopii.
  • Duke Nukem Forever wymaga dopracowania. Opóźnienie to słuszna decyzja

Serwery ModernWar.pl

Nasze serwery

Na forum

Więcej postów »

Najwięcej podziękowań

Najwięcej Podziękowań
Deagle 32
Grrrr 27
Martum 23
DeTon 17
qwercik 17