Witam,cześć i czołem.Zapraszam do zapoznania się z moim poradnikiem,opowiadającym,jak używać Theater Mode(Kino).
Od razu zaznaczam że poradnik,kierowany jest z myślą o początkujących,chcących np. nakręcić swój pierwszy film,i są niezbyt obeznani w ,,Kinie".
Zaczynamy,będę pokazywać zdjęcia,a wszelkie procedury opisywać.
Krok 1.
Klikamy zakładkę
Kino,następnie pojawiają się nam 3 opcje.
1.My File Share(moje udostępnione pliki).
Po kliknięciu tutaj,przeniesiemy się do centrum plików udostępnionych,gdzie możemy uploadować nasze nagrania z Kina oraz pełne nagrania meczy.Wszelkie pliki tutaj są również udostępnione dla naszych przyjaciół.
2.My Recent Games(moje ostatnie gry).
Tutaj,mamy wyświetlone nagrania z rozgrywek,z ostatnich 7 dni.Aby gra się nagrała,musimy mieć włączoną opcje /record(domyślnie włączona)a na serwerze,musi być [3arc]Democlient który nagrywa całą grę.Rozgrywka nie może mieć więcej niż ok. 45 min.
3.W zakładce Community(społeczność)możemy znaleść filmy innych użytkowników,oraz ich screen shoty(zrzut ekranu).
Interesuje nas jednak zakładka ,,Moje ostatnie gry",klikamy,otwiera się nam okno
z listą gier z ostatnich 7 dni natomiast po prawej stronie
mamy krótki opis rozgrywki(data,godzina,wynik gry,nasze statystyki).
Wybieramy interesującą nas grę(warto zapamiętać na jakiej mapie toczyła się rozgrywka,jaki był tryb i wynik,wtedy łatwiej znajdziemy nasz materiał)po czym plik zaczyna się ściągać,może to potrwać chwilę lub dwie,zależnie od czasu ściąganego przez nas materiału.
Krok 2.
Po załadowaniu się mapy,gra zaczyna się tak samo jak zaczynała się gdy braliśmy w niej udział,czyli od razu.Oto widok który powinien nam się ukazać:
Widzimy naszą postać,z widoku FPS,oraz Konsole Kontrolną u dołu ekranu.
Używając przycisków myszy możemy przełączać widok między graczami.
Krok 3,opis funkcji konsoli.
Konsola pozwala nam na operowanie czasem,oraz widokiem,a także na nagrywanie klipów oraz robienie zdjęć i inne.
Wciskając F2 możemy zmieniać widok kamery,mamy 3 tryby jakimi możemy się posłużyć; 1ST Person(widok 1. osoby)
3rd Person(widok 3. osoby)
Free Look(Widok dowolny).
By zatrzymać czas,należy wcisnąć spacje,by przyspieszyć rozgrywkę,używamy strzałki w górę,maksymalnie możemy przyspieszyć grę 4 krotnie.
Grę możemy spowolnić maksymalnie o 0.2x(strzałka w dół)
By przewijać czas do przodu/tyłu,wciskamy strzałkę w lewo(tył),prawo(przód).
Warto jednak zapamiętać,że film musi się załadować zanim będziemy mogli wykonać tą operacje,poznamy to po szarych kreskach na pasku filmu.Są to momenty między którymi możemy przeskakiwać używając właśnie przewijania czasu.
Wciskając F1,konsola znika z widoku,wciskamy ponownie by powróciła.
By wyłączyć wszelki HUD(mapa,stan amunicji,granatów itp.)wciskamy F4,by powrócił powtarzamy czynność.
Przytrzymujemy ,,R" aby zrobić zrzut ekranu,następnie zapisujemy go(jeśli chcemy).
Krok 4.Zgrywanie Klipów na dysk.
Aby zgrać klipy na Dysk,wciskamy ,,R" następnie czekamy aż nagra pożądany przez nas kawałek filmu,i ponownie wciskamy ,,R".Przez cały czas musi być zapalona ikonka ,,Record".
Pojawi się nam okno,
gdzie możemy nadać klipowi nazwę własną,lub przykładową jak ,,kill", ,,Fail" itp.Możemy również
obejrzeć nagrany klip od nowa,
zapisać lub
usunąć.
Klikamy save(zapisz).
Gdy już zapiszemy plik,wciskamy Escape,i w menu klikamy na
,,Upload Clip"(ściągnij klip).Możemy również wybrać
,,Manage Segments"(zarządzaj segmentami) by zobaczyć wszystkie nagrane przez nas klipy.
Naszym oczom powinno się ukazać okno,z podstawowymi informacjami o klipie który chcemy uploadować,tytuł,nazwa trybu,tag.W tagu możemy wybrać np. ,,fail" lub ,,action" itp.,itd.Wciskamy
Continue.
Potem wybieramy jeden ze slotów gdzie chcemy zapisać nagranie,następnie zaczyna się upload.
Gdy upload się skończy,wychodzimy z Kina,następnie wchodzimy w zakładkę Kino,moje udostępnione pliki i tam mamy nasz kochany klip.
Klikamy ,,Render Klip"(wyrenderuj klip),wówczas nagranie odtworzy się nam na nowo,i gdy się skończy gra wróci do Głównego Menu.Teraz wchodzimy do Folderu z grą
Program Files\Steam\SteamApps\common\call of duty black ops\movies
i cieszymy się klipem z gry.
Jak jednak powiedział mi kolega tofikowski:Zawsze wyrenderuje w połowie rozdziałki na jakiej gramy,a jakość koszmar .
Więc wg. mnie,najlepszym sposobem jest nagrywanie wszystkich akcji prosto z Kina,przy użyciu Frapsa.Dużo lepsza jakość.
Tak więc,tutaj kończy się mój Poradnik dla początkujących,mam nadzieje że się przyda,i zaznaczam że zawarłem w nim moją wiedzę o Theater Mode(+ parę słów od tofika)więc na pewno nie opisałem w 100 % jak dokładnie działa to urządzenie.
Wszelka krytyka,i uzupełnianie mnie mile widziane (Tylko bez przesady ).