Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/09/2010 20:34 #1

• Postman
  • Administrator
  • Władca Marionetek
  • Pukty: 40
W razie gdyby ktoś przeoczył.

Kilka zmian w konfigu, które zwiększają wydajność gry

Call Of Duty: Black Ops - nagłe spadki fps i lagi. Poradnik

///Deton: Duży edit. Masa ludzi ma problemy z płynnością Call of Duty Black Ops, więc stwierdziłem by przetłumaczyć ten artykuł i dołożyć do tego czasem coś od siebie, i od na bieżąco pojawiających się na forum rewelacji w tematyce zwiększania stabilności gry. Mam nadzieję że komuś się przyda. Edytuje na bieżąco. Z racji że jest tego tak dużo, nie gwarantuję że od razu komuś gra nagle podskoczy o nie wiem ile klatek, komuś pomogło 10, innemu 30, różnie. Na tą chwilę najwięcej FPS daje zmiana na system Windows XP i koniec.

Zmiany przeprowadzamy w plikach: Program Files\Steam\common\call of duty black ops\players config.cfg (single) i config_mp.cfg (kampania)

seta r_multiGpu 0 - zmienić z 1 na 0 jeśli posiadacie jedną kartę graficzną

seta r_multithreaded_device 1 - u niektórych ustawione jest na 0. Zmienić na jeden jeśli macie wielordzeniowy CPU.

r_vsync 0 - Vsync powoduje znaczne spadki wydajności. Wyłączamy

r_blur_allowed 0 - opcja odpowiadająca za rozmyte cienie. Wyłączamy

r_distortion 0 - efekt zniekształcenia cieni. Wyłączamy

r_dof_enable 0 - głębia pola. Jeśli posiadacie silną kartę graficzną możecie nie zmieniać. W przeciwnym razie wyłączamy

r_glow_allowed 0 - efekt Glow - jest to zabugowana opcja, która nie powinna wpływać na wydajność. Wyłączamy

cg_brass 0

r_cachemodellighting 1

r_specular 0

com_maxfps 100 - blokada FPS do 100, niektórym pomaga.

r_LodScaleRigid 4 - w akcie desperacji, skoro dawniej PB tego nie lubiało, to kto wie czy nie VAC również.

Wpisz w konsolę /stoprecord, może zwiększyć FPS, ale nie będzie nagrywać Twoich filmów.

/seta cg_youInKillCamSize "2" - zmniejsza lagi przy killcamie (nie znam skutków ubocznych) /naprawiono po patchu

Spróbuj uruchomić grę w trybie okienkowym, a potem powrócić do pełnego ekranu. Może pomóc.

Najpierw instalacja najnowszysch sterowników karty graficznej. Zajrzyjcie, [tutaj], możecie tu znaleźć najnowsze wersje. Potem pobierzcie najnowsze sterowniki do karty muzycznej, a potem:
1. Instalacja directX z płyty
folder resources/redist najpierw odpalamy plik vcredist_x86.exe , potem instalujemy directX z płyty (lub

steamappscommoncall of duty black opsRedistDirectXDXSETUP.exe) i reboot systemu

2. Właściwości BO w steam:
biblioteka -> BO:multiplayer -> właściwości -> aktualizacja -> włącz aktualizacje steam CLOUD dla BO

należy ODZNACZYĆ

3.[w razie niepowodzenia przy edycji configu] Podmiana pliku gry config_mp.cfg na taki z COD4 (to nie żart)...

(można/należy wykonać kopię zapasową starego configu)
przykładowy config:
www.upload.ee/files/916055/config_mp.cfg.html

istnieje szansa że nie będziemy mogli przeglądać serwerów w ten czas należy przeszukać oba cfg (config,

config_mp) i usunąć z nich komendy "ui_"

4. [przy grafice NV] Panel kontroli NVIDIA - > ustawienia 3d -> zarządzanie ustawieniami 3d -> ustawienia programu
Należy odszukać ścieżkę do BO:multiplayer w folderze steam i zmienić potrójne buforowanie na WŁĄCZONE
[przy ATI] Otwieramy ATI Calasyt Control Center wchodzimy w zakładkę 3D, i zaznaczamy w każdym podziale opcję z ptaszkiem. Ważne aby wszystkie były zaznaczone !! Koniecznie musi być włączona funkcja "Tripple Buffering" Przykładowy screen z widokiem tych opcji [klik]
Nvidia [klik]
Ustawiamy na obu kartach także opcję maksymalna liczba wstępnie renderowanych klatek [nv] lub maximum pre-rendered frames [ati] (w zależności od karty, na słabszych dajemy 0 a na mocniejszych

5. Menadżer zadań zmiana priorytetów zadań
steam -> niski
black ops -> wysoki
steamoverlaycośtam ->niski
albo wszystko na niskie
szkoda że trzeba to robić za każdym razem przy odpalaniu gry

6. problemy z dźwiękiem, trochę może pomóc..

/snd_losOcclusion "0"

7. Zamknąć proces explorer.exe

8. W razie skrajnej desperacji, wyłączyć kartę muzyczną, lub w razie posiadania dwóch, użyć zintegrowanej (gra

będzie działać lepiej, ale nie aż tak jak przy wyłączonych obydwu) czasem wybitnie pomaga

9. Zmienić system operacyjny na XP w razie posiadania Vista/7 (często na wstępie niweluje wszystkie ściny)

Błędy/problemy

"Black OpsMP.exe przestał działać"
- uruchom Singla i sprawdź czy działa
- PPM na grę w Steam ->właściwości->pliki lokalne->Sprawdź spójność plików gry, defragmentuj pliki gry

"Directx napotkał błąd krytyczny [...]"
Przeinstaluj DirectX z płyty
zaaktualizuj sterowniki do karty dźwiękowej/graficznej
Ustaw tryb kompatybilności z XP SP3

EXE_CANNOT_FIND_ZONE
- PPM na grę w Steam ->właściwości->pliki lokalne->Sprawdź spójność plików gry, defragmentuj pliki gry
- Jeżeli nie działa, usuń pliki *.NFC w steamsteamappscommon
- Wczytaj grę jeszcze raz
- W razie niepowodzenia, przeinstaluj grę

Gra zawiesza się w menu
odszukaj ścieżkę: Steam\steamapps\common\call of duty black ops\players i zmień nazwę config.cfg do configBAK.cfg, to samo z config_mp. Sugeruje to zamiast usuwania tych plików, bo możesz ich jeszcze potrzebować, ale dla gry równa się to z ich usunięciem.

Gra staje
Gdy grasz w Singla, uruchom w trybie Offline
Ustaw kompatybilność z XP SP3
Wyłącz wszystkie zbędne programy i procesy w tle
Przeinstaluj DirectX

Problemy z dźwiękiem

Po pierwsze, może pomóc /snd_losOcclusion "0"

Nie ma go wcale
#1 Sprawdź czy dźwięk nie jest wyciszony, jeśli nie, przesuń suwaki głośności w górę, do momentu aż coś może usłyszysz.

usłyszysz, pamiętaj żeby potem obniżyć po zakończeniu gry lub niepowodzeniu.
#2 Windows 7/Vista: Wejdź w panel sterowania->dźwięk->komunikacja->nic nie rób
#3 [tu zostawiam angielski tekst bo to chyba pod XP i nie mam jak przetłumaczyć]
1) Go to My Computer -> Control Panel -> Sounds and Audio Devices -> Volume (tab)
2) Click on the "Advanced" button under "Speaker Settings" and click on the "Performance" tab
3) Try setting "Hardware acceleration" to NONE AND/OR try setting "Sample rate conversion quality" to GOOD (it's

on "best" by default). Note that you should try doing these one at a time, and then both at once, as the least

amount of settings altered is what you want to achieve
#4 Ustaw kompatybilność z XP SP3
#5 (Vista/7) Wejdź w panel sterowania->dźwięk->Głośniki->Właściwości->Zaawansowane->16bit 48000hz
#6 Przeinstaluj DirectX jeszcze raz steamappscommoncall of duty black opsRedistDirectXDXSETUP.exe lub z płyty

Nie można pobrać gry, gra/serwery gry/steam niedostępne/a
Problem zdarza się gdy serwery okupuje zbyt dużo osób, pozostaje tylko czekać, najpewniej gdzieś do nocy.
Mogą też wystąpić z góry zaplanowane konserwacje serwerów Steam

Brak połączenia z siecią, 0 znajomych online
- Zresetuj Steam
- Przejdź w tryb offilne, a następnie online
- zresetuj komputer
- zaloguj się chwilowo na innym koncie, potem na odpowiednim
- reset steam, kompa, zmiana konta, i tak aż do skutku
- w razie niepowodzenia, reinstall Steam, zachowaj tylko folder steamsteamapss i przywróć go po nowej instalacji
Ostatnio zmieniany: 03/17/2011 21:58 przez DeTon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kamyk78

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/09/2010 22:35 #2

• buhhx
  • Specjalista
te zmiany dużo pomagaja?
One Love, One Blood One Destiny !!!

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/09/2010 23:20 #3

buhhx napisał:
te zmiany dużo pomagaja?

Sprawdź sam.
AMD Athlon 64 X2 5400 2.8 GHz, Kingston 1x3 800 CL 5 (3gb), Asus M2N- SLI Deluxe, Palit GF9800 GT Super+ 1gb 256 Bit

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/09/2010 23:34 #4

• DeTon
  • Global Mod
  • CONFIDENTIAL
  • Pukty: 34
Po przeczytaniu do tej pory wszystkich komentarzy na głównej (gdzie bardziej bym zalecał się wypowiadać) dwóm osobom przysporzyło to więcej problemów, aż się boję u siebie sprawdzić.

dead for cheaters, glock18, gl, ls, marty

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/10/2010 02:24 #5

• Klaas
  • Kapral
  • Pukty: 3
Ja sprawdziłem, dało mi to szczerze mówiąc niewielką różnicę i tak jak gram wygląda to jak film w slow- motion. Innym jak i sobie proponuję poczekać na patcha i uzbroić się w mega cierpliwość chodź wiem że trudno tego dokonać zwłaszcza że czekało się tak długo na tą część ^^. To ostatnia deska ratunku i myślę że i najpewniejsza bo Bobby chyba by się powiesił gdyby Treyarch nie potrafiło rozwiązać tego problemu
Pozdrawiam KLAAS.

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/10/2010 02:57 #6

• Postman
  • Administrator
  • Władca Marionetek
  • Pukty: 40
mi podniosło o średnio ~20 fps

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/10/2010 05:08 #7

• STFUr
  • Szeregowy
Ten sam problem co w WAW, dziala gorzej niz MW1, a takie MW2 dziala lepiej niz MW1 na 3 letnim komputerze. Jestescie beta testerami, ja kupieza miesiac jak wydadza pelna werrsje :>

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/11/2010 12:57 #8

• potejto
  • Szeregowy Pierwszej Klasy
  • I tak cię nie lubie.
Na radku hd4870 i intel core 2 quad (2 gb ramu) gra chodzi bardzo dobrze czasami zwalniają fpsy(z 50 na 30 ), ale nie jest źle, a moim przypadku modyfikacja configu pogorszyła sprawę bo pojawiły się freezy
Broń nie zabija ludzi. Ja to robię.

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/11/2010 17:11 #9

• Guest
Hello it's me again:
ok przedstawię po polskiemu spis tipsów które naprawdę mogą pomóc w uzyskaniu jako takiej stabilności (mi pomogły więc i większości z was mogą pomóc).
Tipsy te nie są moje a pochodzą z takich stron jak:
user: 4L4N - > www.overclock.net/pc-games/862519-black-...ossible-lag-fix.html
user: FLIXZR - > www.tek-9.org/forum/call_of_duty_series-...lag_fixes-52458.html

1. Instalacja directX z płyty
folder resources/redist najpierw odpalamy plik vcredist_x86.exe , potem instalujemy directX z płyty i reboot systemu

2. Właściwości BO w steam:
biblioteka -> BO:multiplayer -> właściwości -> aktualizacja -> włącz aktualizacje steam CLOUD dla BO

należy ODZNACZYĆ

3. Podmiana pliku gry config_mp.cfg na taki z COD4 (to nie żart)... (można/należy wykonać kopię zapasową starego configu)
przykładowy config:
www.upload.ee/files/916055/config_mp.cfg.html

istnieje szansa że nie będziemy mogli przeglądać serwerów w ten czas należy przeszukać oba cfg (config, config_mp) i usunąć z nich komendy "ui_"

4. Panel kontroli NVIDA - > ustawienia 3d -> zarządzanie ustawieniami 3d -> ustawienia programu
Należy odszukać ścieżkę do BO:multiplayer w folderze steam i zmienić potrójne buforowanie na WŁĄCZONE

Nie pytać czemu ale naprawdę pomaga ;] może zwiększa nico użycie GPU i przynosi to widzialne rezultaty...

5. Menadżer zadań zmiana priorytetów zadań
steam -> niski
black ops -> wysoki
szkoda że trzeba to robić za każdym razem przy odpalaniu gry

6. problemy z dźwiękiem trochę może pomóc..

/snd_losOcclusion "0"

jak coś jeszczę znajdę to dopiszę

///DeTon: Przeniesiono do odpowiedniego przyklejonego tematu. Warto zerknąć jeszcze [tutaj]
edit: niektórym także pomaga w spadku zużycia procesora zamknięcie procesu explorer.exe

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/11/2010 19:42 #10

• lipharDYT
Włączam BO i mogę grać co najwyżej jedną mapę. Przy ładowaniu się następnej gra najnormalniej w świecie się zawiesza,
Wcześniej pojawiały się również błędy: Krytyczny directX, visual C++, Gra po prostu się wyłączała. Ale te problemy zażegnałem. Zainstalowałem nowe sterowniki do karty, nowego DirectX'a i nowe Visual C++ oraz pozmieniałem niektóre linijki w pliku Config_mp z pomocą tego poradnika (www.modernwar.pl/call-of-duty-black-ops-...-lagi.-poradnik.html)
Ale wróćmy do tematu. Gram gram gram kończy sie mapa zaczyna sie nowa i DUP (sory) gra się zatrzymuje i nie ładuje dalej;
reset miękki (ctrl+alt+delete albo ctrl+shift+esc) nie pomaga włączanie stanu wstzymania nie skutkuje, alt+esc też nie działa. Pozostaje twardy reset.
I tu powstaje pytanie: Czy ktoś już tak miał jak ja i czy umie wyzbyć się tego problemu.
Mój komp spełnia minimalne wymagania a nawet je przekracza.
A i jeszcze jedno: Próbowałem również robić tak: Kończy się mapa, wychodzę z serwera, wchodzę na ten sam lub inny. Ta metoda nie działa.
Ma ktoś pomysł jak temu zaradzić?

Karta graficzna: Nvidia GeForce GTS 250 (minimalna: 8600 GT - moja jest lepsza)
Procesor: Intel Core 2 Duo E8200 2.66 GHZ (2 CPUs)
System: Microsoft Windows XP
Ram: 2048
Pamięć wirtualna: 3096

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

EDIT: Okazuje się, że błąd krytyczny DirectX nadal występuje, więc prosiłbym o podanie mi również lokalizacji pliku readme.
Edit: Nadal występuje błąd o treści:
Instrukcja spod "0x007504b5" odwołuje się do poamięci pod adresem "0x00000000". Pamięć nie może być "read". Kliknij OK aby przerwać działanie aplikacji.
Wyskakuje również błąd od visual c++ 2008 ze steama.

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/11/2010 23:16 #11

• Labud
Ja również posiadam te błędy co ty... Szału już od tego wszystkiego dostaję, nie dość że cały czas lagi to jeszcze gra się zawiesza i wywala do pulpitu... ŻENADA!

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/11/2010 23:19 #12

• Klaas
  • Kapral
Labud napisał:
Ja również posiadam te błędy co ty... Szału już od tego wszystkiego dostaję, nie dość że cały czas lagi to jeszcze gra się zawiesza i wywala do pulpitu... ŻENADA!

Kolego łączę się z Tobą w żalu i bólu... to jest tragedia, ileż można czekać na tego patcha. Dobrze że nie mają siedziby w moim mieście bo chyba bym ich pozabijał.

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/13/2010 20:16 #13

• buhhx
  • Specjalista
Postman napisał:
mi podniosło o średnio ~20 fps

mi tez cos kolo tego
One Love, One Blood One Destiny !!!

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/15/2010 01:00 #14

• kapiet
  • Specjalista
  • Pukty: 2
Siema, wiele z was ma problem z lagami, błędami itp. Postaram sie wam pomóc to naprawić.
1.BŁĄD KRYTYCZNY, WYWALANIE DO KONSOLI,
Spróbuj przeinstalować grę, lub zainstalować ja w trybie offline.
2.Lagi w SINGLU, MULTI, ZOMBIE.

Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej i w panelu sterowania NVIDIA dla aplikacji COD wyłącz filtrowanie anizotropowe oraz ustaw kartę na wydajność.
Wprowadź zmiany w configu. Możesz użyc programy z tej strony rapidshare.com/files/430868212/BlackOpsConfigEditor.exe (mój upload, nie mojego autorstwa), następnie po zapisaniu pliku w folderze z configiem to jest steam/steamapps/common/Call of duty black ops/players/tu sa configi, zmień rozszerzenie na cfg.
Jeżeli podkręcałeś procesor, spróbuj zagrać bez overclockingu. Nie zalecam używania systemu windows vista, strasznie obciąża nasz komputer co może być przyczyną lagu. Wyłącz wszystkie pierdoły w procesach. (gg, skype, torrenty itd).

Jeżeli dalej masz lagi to przykro mi, musisz poczekać na patcha. ( ja na szczęście po ostanim patchu już nie mam )

Spadki fps i lagi - tuning konfigu, rozwiązane problemy 11/15/2010 01:00 #15

• defeat
A wiesz może co zrobić jak : wbijam na server ładuje mi się , a jak już pasek dojdzie do końca to wtedy się wyświetla "Utrata połączenia z hostem". Może coś poradzisz , czy mam czekac na patcha?
"Ci ludzie myślą, że zbrodnią jest mówić, to, co się myśli… Domyślam się, że jestem przestępcą." - Eminem
Moderatorzy: Postman, J!g5aw, Irek, Modzian, Err0r
Wygenerowano w 0.87 sekundy

Na forum

Więcej postów »

Komentarze

Więcej postów »

Najwięcej podziękowań

Najwięcej Podziękowań
Martum 100
Grrrr 65
bioshock 56
J!g5aw 50
Deagle 48

Urodziny

Jutro urodziny będzie obchodzić PROkurator . Nie zapomnij o zyczeniach!

Jutro urodziny będzie obchodzić Szamar . Nie zapomnij o zyczeniach!

martut będzie obchodzić urodziny za 2 dni!

M@rt3n$ będzie obchodzić urodziny za 5 dni!

TrenejQ będzie obchodzić urodziny za 6 dni!