Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: [FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !!

[FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !! 06/01/2011 22:15 #1

• lrm.
  • Specjalista
Z racji tego, że na forum jest wiele, wiele tematów nt. lagów, przytaczam Wam tutaj poradnik z forum callofduty pl, który pomógł już wielu osobom. Nie jestem jego autorem, autorem jest niejaki PaTriarch, wszystko jest zawarte w tamtejszym dziele pomocy technicznej. PaTriarch napisał poradnik o kartach Radeona, niżej jest też sposób na Nvidię z tegoż samego tematu autorswa AdiX

Sposób na karty Radeona

Panowie i Panie po długim grzebaniu w cfg i kilku tysięcy stron odkryłem jak z 2 fpsów zrobić 60 tak aby dało się normalnie grać. Otóż od razu zaznaczam, że ten sposób, a raczej sposoby pomogły mi, mam nadzieję, że pomogą też wam !! Na początek moja specyfikacja komputera:
* Intel Core 2 Duo E6650 @2.33 Ghz
* Radeon HD4850 512mb
* 2 GB Ramu
* Windows XP 32bit

A więc zaczynamy:

1. Ściągamy najnowsze sterowniki do karty graficznej (myślę, że każdy to robił już )
2. Otwieramy ATI Calasyt Control Center (wkurzał mnie ale tu pomaga), wchodzimy w zakładkę 3Di zaznaczamy w każdym podziale opcję z ptaszkiem Ważne aby wszystkie były zaznaczone !! Koniecznie musi być włączona funkcja "Tripple Buffering" i "Disable Catalyst A.I"
Nie wiem jak to będzie w nVidia ale znalazłem coś takiego fajnego na necie na czym się wzorowałem z tymi ustawieniami.
Obrazek
3. Ściągamy moje cfg gdzie zebrałem podane wcześniej komendy oraz kilka zupełnie nowych lecz które zmienią nam komfort gry (+ ~30fps)
www.przeklej.pl/plik/config-mp-cfg-00238b3mn40i

UPDATE!!

4. Do naszego CFG dopisujemy kolejną komendę dzięki której zyskamy ~10 fpsów... Myślę, że bardzo znana wszystkim z CoD4 i nie lubiana przez PB A więc otwieramy konsolę i wpisujemy:

r_LodScaleRigid 4

Odpalamy grę i cieszymy się ~50 fps dzięki którym możemy już normalnie grać w MP !!

WERSJA DLA UŻYTKOWNIKÓW KART NVIDIA

W Zarządzanie ustawieniami 3D wchodzimy w Ustawienia programu, klikamy Dodaj i wskazujemy plik z BlackOpsem (u mnie blackops.exe i blackopsmp.exe), zmieniamy Maksymalna liczba wstępnie renderowanych klatek na 0 LUB 8 (w zależności od karty, na słabszych dajemy 0 a na mocniejszych 8 ) i cieszymy się grą. U mnie z ~20 klatek zmieniło to na 50.

Obrazek

[FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !! 06/01/2011 22:26 #2

• Rick Astley
  • Major
  • For Mother Russia
  • Punkty: 28
Tak, znam to, mi raczej nic to nie dało, ale wszedłem w te opcje i z 8 zmieniłem na 0, MOŻE to coś da, ale wątpię...

POMOGŁEM? KLIKNIJ

[FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !! 06/01/2011 22:35 #3

• lrm.
  • Specjalista
Nie może, zwykle coś daję. Zdarzają się wyjątki, nie wiem co tam kolega grzebał, nie widziałem tego, a ja gdy nie zobaczę nie uwierzę. Znajomemu na gtxie 260 poprawiło fpsy i zmniejszyło te spadki. Przy pojedynkach, gdzie wyskakujesz na wprost gracza, zaczyna się strzelanina i skakanina zwykle fpsy spadały, teraz tego się nie dzieję. Zapewniam kolegę, że więcej jest osób, którym to co kolega wątpi, dało możliwość normalnej gry.

[FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !! 06/01/2011 23:05 #4

Do autora: Prawa autorskie do kopiowania poradnika posiadasz?
Jeśli nie, to mógłbyś go usunąć? Niepotrzebne nam kłopoty od autora poradnika.
Szanuj tofik'a tego, bo możesz mieć gorszego.

[FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !! 06/01/2011 23:07 #5

• Grrrr
  • Moderator
  • SCIENCE VESSEL
  • Punkty: 48
lrm. napisał:
Nie jestem jego autorem, autorem jest niejaki PaTriarch

Wszystko ładnie pięknie napisane, jednak ja zadałem sobie trud i zajrzałem na to forum.

Skopiowałeś, a raczej wkleiłeś jak leci te poradniki i tutaj rodzi się moje pytanie..... czy autorzy tych poradników wiedzą o tym? Czy wyrazili zgodę na publikację tego tutaj? Bo jeżeli nie to naruszyłeś prawa autorskie, a to wiąże się z możliwością pytań do nas odnośnie tego poradnika.

Grrrr,,, Out.

Tofikowski minimalnie mnie uprzedził.... chyba się starzeje ^^.

Created and Powered by Tof!kowski.

Jestem fanem CoD... CoD4..

[FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !! 06/01/2011 23:21 #6

• lrm.
  • Specjalista
Hmm, dobre pytania. Ale tak, pokaż mi choć jedną osobę, która zadała by sobie trudu przy pisaniu wątku przy zastrzeżeniu, że nie jest to jej. Skoro u góry napisałem, że autorem jego nie jestem i temat pochodzi z innego forum, to znaczy, że ja tutaj nic do tematu nie dodawałem. Bo i po co? Gdybym coś dodał, wtedy ten ktoś inny zbierał by laury, w razie dodania czegoś ciekawego. A ja też jestem z natury człowiekiem leniwym Może miałem synonimów używać, hm? I tak potem by się jakiś 'siódmy wspaniały' doczepił, wszystkiego. Nawet gdybym coś z tego napisałbym swoimi słowami i tak poleciała by uwaga, że nie jest to moje. Co do autorów- przedstawili swoje sposoby i pewnie nie mają mi za złe tego, że umieściłem je tutaj, wolność słowa. Panowie autorzy nie napisali czegoś typu 'Proszę nie kopiować poradnika bez mojego zezwolenia' lub 'Wszelkie prawa zastrzeżone, kopiowanie bez pytania/ bez wiedzy autora wywołuje wymioty, niestrawności, a nawet szybką śmierć lub proces sądowy'. Nie, czegoś takiego nie ma. Więc nie uważam tutaj, że nadszarpałem jakieś prawa autorskie. Powtarzam- przy początku tematu napisałem ładnie kto jest jego autorem i skąd jest temat. Dzięki temu Ty grr mogłeś dotrzeć do tego tematu i mnie o to posądzić, gdybym linka nie podał nawet byś nie wiedział, że skopiowałem. Więc do tematu może dotrzeć każdy kto chce, napisałem wyraźnie kto co gdzie i jak. Jeszcze tak nawiasem mówiąc, to goście na tym forum chcieli pomóc innym osobom, ja po prostu podałem ich posty szerszemu gronu użytkowników.

edit.

Jeszcze coś :omg: Cały skopiowany tekst przedstawia na coś sposób, więc skopiowałem, owszem. Moim zdaniem wszystko wyżej przedstawia jakieś ważne informacje na ten temat, więc skopiowane winno być stamtąd. W pierwszym tekście usunąłem niektóre zbędne fragmenty z tamtego forum.

[FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !! 06/01/2011 23:29 #7

Ale my cię rozumiemy... Chciałeś pomóc, ale prawa autorskie obowiązują każdego i nie musi być napisane, że zakaz kopiowania...
Prawo mówi wyraźnie, że:
Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności, aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

To nie jest jakikolwiek atak na ciebie... Tylko to jest chamskie... Mam na myśli kopiowanie bez zgody.
Pozdro

Ps. Idę dalej oglądać film... ^^
Szanuj tofik'a tego, bo możesz mieć gorszego.

Odp: [FIX] JAK POZBYĆ SIĘ ŚCIN !! 07/01/2011 14:16 #8

• eny
  • Specjalista
  • Punkty: 2
znałem już ten poradnik od dawna ... i jak dla mnie to on w moim przypadku nic nie wniósł nowego. ani pogorszył grę ani polepszył... jedyną opcją, która na pewno pomaga to jest wyłączenie synchronizacji pionowej dla Ati i Nvidi zarówno w opcjach gry jak i opcjach kart graficznych.
cod4 -> mw2 -> bo
contact steam: csd773
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Postman, J!g5aw, DeTon, qwercik, Grrrr
Wygenerowano w 0.32 sekundy

Serwery ModernWar.pl

Nasze serwery

Na forum

Więcej postów »