Z racji tego, że na forum jest wiele, wiele tematów nt. lagów, przytaczam Wam tutaj poradnik z forum callofduty pl, który pomógł już wielu osobom. Nie jestem jego autorem, autorem jest niejaki PaTriarch, wszystko jest zawarte w tamtejszym dziele pomocy technicznej. PaTriarch napisał poradnik o kartach Radeona, niżej jest też sposób na Nvidię z tegoż samego tematu autorswa AdiX
Sposób na karty Radeona Panowie i Panie po długim grzebaniu w cfg i kilku tysięcy stron odkryłem jak z 2 fpsów zrobić 60 tak aby dało się normalnie grać. Otóż od razu zaznaczam, że ten sposób, a raczej sposoby pomogły mi, mam nadzieję, że pomogą też wam !! Na początek moja specyfikacja komputera:
* Intel Core 2 Duo E6650 @2.33 Ghz
* Radeon HD4850 512mb
* 2 GB Ramu
* Windows XP 32bit
A więc zaczynamy:
1. Ściągamy najnowsze sterowniki do karty graficznej (myślę, że każdy to robił już )
2. Otwieramy ATI Calasyt Control Center (wkurzał mnie ale tu pomaga), wchodzimy w zakładkę 3Di zaznaczamy w każdym podziale opcję z ptaszkiem Ważne aby wszystkie były zaznaczone !! Koniecznie musi być włączona funkcja "Tripple Buffering" i "Disable Catalyst A.I"
Nie wiem jak to będzie w nVidia ale znalazłem coś takiego fajnego na necie na czym się wzorowałem z tymi ustawieniami.
Obrazek 3. Ściągamy moje cfg gdzie zebrałem podane wcześniej komendy oraz kilka zupełnie nowych lecz które zmienią nam komfort gry (+ ~30fps)
www.przeklej.pl/plik/config-mp-cfg-00238b3mn40i
UPDATE!!
4. Do naszego CFG dopisujemy kolejną komendę dzięki której zyskamy ~10 fpsów... Myślę, że bardzo znana wszystkim z CoD4 i nie lubiana przez PB A więc otwieramy konsolę i wpisujemy: Odpalamy grę i cieszymy się ~50 fps dzięki którym możemy już normalnie grać w MP !!
WERSJA DLA UŻYTKOWNIKÓW KART NVIDIA W Zarządzanie ustawieniami 3D wchodzimy w Ustawienia programu, klikamy Dodaj i wskazujemy plik z BlackOpsem (u mnie blackops.exe i blackopsmp.exe), zmieniamy
Maksymalna liczba wstępnie renderowanych klatek na 0 LUB 8 (w zależności od karty, na słabszych dajemy 0 a na mocniejszych 8 ) i cieszymy się grą. U mnie z ~20 klatek zmieniło to na 50.
Obrazek