Ja Ci szczerze odradzam kupno AC2. Jest to niesamowita gra, ale BC2 zapewni Ci o wiele więcej zabawy (przejście AC2 zajmuje pewnie około 30h, a w BC2 możesz grać nawet ~300h i się nie ZNUDZI), są klany, rozgrywka jest niesamowicie emocjonująca. Ja kupuję BC2 (mam sporo wolnego czasu).
Jeśli jednak np. pracujesz i grasz po godzinę, 2 dziennie, to kupowałbym Assassin's Creed 2. Nie grałem, ale myślę, że to wręcz idealna gra, żeby odpalić ją na godzinkę i wyłączyć. Według mnie, to nie ma czegoś takiego jak porównanie FPSa multiplayerowego z grą akcji osadzoną w Wenecji.
BC2 jest strasznie, ale to strasznie liniowe. Nie możesz nawet się ruszyć, czy strzelić jeśli twórcy akurat tego nie przewidzieli. Początkowa misja, masz ostrzelać patrol - nie możesz się pokazać, ani strzelić do nich zanim nie padnie rozkaz. Przecież to porażka jakaś jest. MW2 również było jak po sznurku, ale był jakiś wybór. W misjach mogłeś strzelić, zanim padł rozkaz i musiałeś sobie radzić z atakującym wrogiem, bo na przykład wywołałeś tym alarm. Tutaj tak nie ma. Nie było rozkazu, to lewy przycisk myszki nie działa.
Radziłbym się nie sugerować tą opinią. W MW2 np. nie możesz strzelać do kompanów i co - nikomu to nie przeszkadza.
No i 3 sprawa, to to, że grając z żywym przeciwnikiem nigdy się nie znudzisz, a latając po mieście w końcu tak. I pamiętaj, że aby zgrać w AC2, potrzebujesz stałego połączenia z netem (nie wiem jak z BC2), a to czasem może zdenerwować. No i jeśli przyjemność czerpiesz z gry z innymi to bierz BC2 w ciemno.
Polecam BC2, ale wybór należy do Ciebie.