Newsy
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Snajperki - One shot kille, Stopping Power, Tłumik

Snajperki - One shot kille, Stopping Power, Tłumik 03/01/2010 18:38 #1

• Feo
  • Specjalista
Wielu graczy nie może dojść do tego, na jakiej zasadzie działają snajperki w Modern Warfare 2. Które są gorsze, które lepsze, jakie są różnice między nimi, kiedy będzie 1 shot kill, a kiedy nie, jak na snajperke wpływa stopping power i tłumik? Odpowiedzi na te wszystkie pytania poznacie w tym temacie.

Na początek najważniejsze fakty:
Każdy gracz ma ukryte 100 hp.
WSZYSTKIE (tak!) snajperki mają bazowo 70 dmg na każdym zasięgu.
Stopping power zwiększa obrażenia od kul o 40%, więc teraz nasze snajperki mają 98 (70 x 40% = 28, 70 + 28 = 98 ) dmg.
Tłumik zmniejsza obrazenia snajperek o 20, wiec zostaje tylko 50.

Więc teraz powstaje pytanie, skoro wszystkie snajperki mają taki sam dmg to czemu Intervention jest o wiele potężniejsze od EBR?
Otóż, prawda kryje się "głębiej" w mechanice gry.
Każda broń w grze (nie tylko snajperki) ma przeliczniki dmg. Polega to na tym, że zależnie od części ciała w którą uderzymy (tors, głowa, szyja, ręce, nogi) zadamy inne obrażenia.
Przeliczniki dla Intervention oraz Barret .50 cal wyglądają tak:

Z tego możemy odczytać, że strzelając Z stopping power będziemy mieć one shot w: głowe, szyje, tors i em... poniżej pasa.
Nawet ze stopping power nie będziemy mieli one-shot killa trafiając w rękę lub nogę, bo zabraknie nam głupiego... 2 dmg!
Bez stopping power nie będziemy też mieli one-shot killa trafiając poniżej pasa (70 x 1,1 = 77). Zachowamy one-shot w głowe, szyje i tors.
Przeliczniki dla WA2000:

Tak, to prawda! WA2000 ma naprwde duży dmg. I co ciekawe, na tą snajperke praktycznie nie wpływa stopping power!
W głowę, szyje i tors zrobimy one shot kill nawet bez tego perka (70 x 1,5 = 105).
W resztę ciała zaś, nawet ze stopping power (98 x 1 = 98 ) nie zrobimy one shota.
Przeliczniki dla M21 EBR

Tutaj sytuacja jest trochę inna - bez stopping power one shot będzie już tylko w głowę i szyję.
Wybierając stopping power możemy jeszcze wpakować one shot kill w tors.

Na koniec dodam, że wszystkie te informacje wziąłem z tej strony. Dzięki nie można nauczyć się naprawdę wiele o mechanice gry. Polecam zapoznać się.
Mam nadzieje, że ten tekst pomoże czytelnikom forum .

Edit:
Jeśli będziecie chcieli to mogę zrobić podobną analizę dla innych rodzajów broni, gdzie też pojawiają się wątpliwości, stopping power, czy nie? Tłumik, czy nie? Dodam, że tłumik działa inaczej na assault riflesy i SMG niż na snajperki i LMG. Wszystko to można odczytać ze strony którą podałem.

Snajperki - One shot kille, Stopping Power, Tłumik 03/01/2010 22:05 #2

• Syler
  • Szeregowy Pierwszej Klasy
Jak dla mnei to trochę to jest przekłamane no bo w heada zazwyczaj chyba powinien być większy przelicznik a z WA2000 bardzo rzadko udaje mi sie zabić 1 hitem z moca obalającą no chyba że ja tak celuje kiepsko i zawsze strzelam poniżej pasa lub w kończyny, ale wydaje mi sie że nie.
Swoją drogą to chętnie bym zobaczył coś takiego dla assault rifle ;].
I jeszcze mam pytanie stoppping power = moc obalająca ?

Snajperki - One shot kille, Stopping Power, Tłumik 03/01/2010 22:10 #3

• Feo
  • Specjalista
Tak, stopping power = moc obalająca, nie używam zwykle polskich nazw bo są one jakieś takie idiotyczne .
A co do WA2000 to sam nie mogłem uwierzyć i sprawdziłem ze znajomym. WA2000 bez mocy obalającej zabija kiedy trafi się prosto w tors. Niestety, trafienie w tors w tej grze wcale nie jest takie late bo w 70% przypadkach trafia się w rękę. W private matchu możesz spokojnie wycelować w tors i upewnić się, że to prawda.

Snajperki - One shot kille, Stopping Power, Tłumik 03/01/2010 22:21 #4

Feo ta teoria jest chyba trochę błędna. Według tego co mówisz (a raczej piszesz) wynika, że zostanie nam to głupie "2 HP". Jednak nawet z FMJ (które dodaje dość dużo % do obrażeń) z Intervention i mocą obalającą nie zrobisz One Shot, One Kill strzelając np. w stopę. Więc raczej to działa trochę inaczej .

Snajperki - One shot kille, Stopping Power, Tłumik 03/01/2010 22:47 #5

• Feo
  • Specjalista
FMJ nie dodaje obrażeń! Staty broni w MW2 zawsze są bardzo nie dokładne. FMJ zmniejsza "karę" obrażeń przy strzelaniu przez ścianę. W normalnej sytuacji nie ma różnicy.

Snajperki - One shot kille, Stopping Power, Tłumik 03/01/2010 22:49 #6

• Postman
  • Administrator
  • Władca Marionetek
  • Punkty: 13
w teorii może nie, ale w praktyce jednak FMJ daj dość sporo do obrażeń
Moderatorzy: Postman, J!g5aw, DeTon, qwercik, Grrrr,,,
Wygenerowano w 0.30 sekundy
SEO by Artio
Szukaj

Serwery ModernWar.pl

Nasze serwery